Hållbarhet

Vad är hållbarhet?

Hållbarhet för oss är grunden för ett gott liv. Målet med hållbar utveckling är att “tillfredsställa dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

Tillsammans kan vi se till att efterfrågan och kraven på fler hållbara alternativ ökar från både producent- och konsumenthåll.

Alla de textilier vi omger oss av påverkar världen både socialt och miljömässigt. Varje steg i en produkts livscykel erbjuder därför många möjligheter att göra val som kan vända ett negativt avtryck till ett positivt. För oss på Kudd är hållbarhetstänket den röda tråden i allt vi gör. Vi gör medvetna val i allt från förpackningar till vilka vi väljer att ha som samarbetspartners.

Vi vill påverka vår framtid!

På Kudd arbetar vi för att påverka framtidens produkter och produktionsmetoder. Vi bjuder därför in producenter och konsumenter till dialog eftersom vi tror att långsiktiga, nära och goda relationer är en förutsättning för en hållbar värld. Detta ökar möjligheterna till innovativa och kreativa lösningar, ömsesidig förståelse och ett gemensamt intresse av att arbeta med miljösmart konsumtion.

Vi är aktiva i Forum för miljösmart konsumtion som samlar samhällsaktörer som vill underlätta för människor att konsumera miljömässigt mer hållbart. Forumet drivs av Konsumentverket på uppdrag av regeringen, och har fokus på den privata konsumtionen och områden där den har som störst miljöpåverkan.

Kudd - bild på bomullsfält

Lär dig mer om material, A-Ö

Vad är egentligen skillnaden mellan naturfiber och konstfiber? Var kommer syntetfiber ifrån? Vad innebär det då det står Lyocell på mina nya lakan?

Lär dig mer om de olika materialen och vilken påverkan dessa har.

kudd_hallbarhet_väga-för-o-nackdelar

Vad är egentligen bra?

Det är inte lätt att förstå allt när det gäller våra material. Ull, alpacka, bomull, organisk bomull… Vad är egentligen bra och vad är inte bra? Och på vilket sätt? Allt har en fram- och en baksida. Läs vår materialtabell om våra vanligaste material.

kudd_hallbarhet_cirkular-ekonomi

Cirkulär ekonomi

Tänk dig en ekonomisk modell där ett cirkulärt flöde möjliggör återanvändning och smart utnyttjande där man tar tillvara på allt man kan i ett steg, för att sedan återanvända det i nästa steg på ett eller annat vis. Ekonomiskt och sunt.

kudd_hallbarhet_krav på leverantörer

Krav på leverantörer

Här hos oss på Kudd har vi flera produkter som inte har någon miljömärkning. Ändå har vi, som har som affärsidé att endast erbjuda miljömässigt hållbara och bra produkter, valt att sälja dessa ändå. Varför? Är inte det motsägelsefullt?

Förutom miljöcertifieringar tittar vi bredare än så. Vi väljer att arbeta för en god kommunikation med leverantörer där vi ställer tydliga frågor kring arbetsförhållanden, djurhållning och spårbarhet. Vårt styrdokument har vi döpt till Kudd – Avsiktsförklaring & Frågeformulär.

kudd_hallbarhet_tvätt-på-tork

Ta hand om dina textilier

Hållbarhetsarbetet börjar redan i designfasen, då man tex bestämmer material och hur eventuella mönster ska beredas. Arbetet fortsätter sedan in i tillverkningen och vidare till transporten av den färdiga varan. Men det tar inte slut här, för produktens miljöpåverkan följer med i hela dess livscykel. Här blir din och min insats så viktig.

kudd_hallbarhet_bubbelplast

Vårt förhållande till plast

Har du märkt hur svårt det är att vara plastfri? Skärmen på din dator, höljet till din mobil, vattenflaskan du tar med dig till träningen och gosedjuret som ditt barn kramar varje dag. Vad tvättar du egentligen håret med? Hur ser det ut med maten du handlar? Hur ska vi förhålla oss till all denna plast i vår vardag?

kudd_hallbarhet_globala-malen

Globala målen i Agenda 2030

Världens ledare har förbundit sig till 17 globala mål för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030. Genom ett åtagande att följa de globala målen för hållbar utveckling kan dessa fyra syften uppnås. I alla länder. För alla människor.

Läs mer om de globala målen (extern länk)

kudd_hallbarhet_GOTS-logo

Miljömärkningar

Det här med eko- och miljömärkningar kan vara svårt att få en bra överblick över. Vad innebär GOTS? Varför är ÖkoTex att föredra? Och hur och varför kan textiler som helt saknar miljömärkning fortfarande vara ett väldigt bra och hållbart val? Är inte det motsägelsefullt?

Lär dig mer om miljömärkningar här