Bioekonomi ger lösningar för en framtid utan fossila resurser

Bioekonomi ger lösningar för en framtid utan fossila resurser. Plast är ett stort orosmoment (vilket väl inte har undgått någon), likaså transporter som flyg och bil. Gemensamt för dessa är OLJA. När det väl kommit upp ur avgrunden blir vi liksom inte av med det. Som tur är finns det alternativ och initiativ, och det är här bioekonomi blir så viktigt.

Innovation och bioekonomi som finns i Värmland

Igår kväll tillbringade jag några timmar i soliga Kristinehamn i sällskap med människor och företag som bidrar till omställningen till ett nytt sätt att producera och konsumera, allt för att skapa en mer hållbar framtid. Arrangörer var Paper Province, regionens stolta företrädare för skogsindustrin, och Näringslivssamverkan i Kristinehamn (Närsam) och de hade bjudit in de bästa företrädarna för innovation och bioekonom som finns i Värmland.

 

Landsbygden behövs för en hållbar framtid

Henrik Asp från Nordic Paper konstaterade att landsbygden behövs för att uppnå en hållbar framtid. Ett enkelt exempel är materialet till potatispåsen och även det som är i den. Fundera på hur du får din potatis på tallriken. Eller varifrån kommer papperet i din COOP-kasse?

Kudd_pizzakartonger

Pizzakartonger

För drygt 10 år sedan började några chalmerister arbeta med att utveckla ett biobaserat substitut till de plastbeläggningar som bla chipspåsar bestryks med. Tänk dig ett fält med böljande sädesslag. Av detta vet vi att det görs vetemjöl, rågmjöl och kornmjöl. Vad vi denna kväll i Kristinehamn fick lära oss av Seelution, var att man kan använda skalet runt kärnan till ett material som kan ersätta den plast som finns i matförpackningar. Idag är detta ett företag på uppgång med stor potential på världsmarknaden.

 

Gamla kläder och annan textil blir eftertraktade tyger

Ytterligare ett exempel är Re:newcell. Harald Cavalli Björkman berätta att här är det KTH i Stockholm som står för innovationen och Värmland för kompetensen i själva genomförandet. Tyg- plus pappersindustri kan låta som en paradox, men är i verkligheten en perfect match. När Re:newcell har utvecklat sin industri har man tagit produktionsgången från skogsindustrin in i finrummet. I stället för pappersmassa som man sedan gör kartong och liknande av, så kommer det här ut en bomullscellulosa som sedan viscos- och lyocellfiberproducenter köper. Bruttoprodukten är här gamla kläder och annan textil. Varje dag får Re:newcell tjogtals med mail från modehus runt om i världen som frågar NÄR de kan köpa “Circular Cellulose”!

Båda de sistnämnda företagen har i Kristinehamn funnit att här finns utmärkt logistik både sjö- och landvägen, kompetens inom bioekonomi och lokaler som passar in i visionen. Dessutom finns ett väl uppbyggt nätverk med Paper Province som drivkraft.

 

Shift happens

Shift happens

Det är så mycket som sker i det tysta- prata, skryt, berätta, informera om allt häftigt som är på gång istället! Det är roligt med förändring, och som kvällens siste talare Marco Lucisano, divisionschef på RISE uttryckte det:

SHIFT HAPPENS!

Jag blir stolt över Värmland och så sugen på allt som är bioekonomiskt! Blir inte du?