Det här med slit och släng

Konsekvensanalys mina vänner!

Idag har jag roat mig med att googla på “kuddar”. De mest framträdande orden som syns är “billigt”, “snabb leverans” och “fri frakt”.
29,90 kr på H&M
79 kr på Ellos
99 kr på Hemtex
138 kr på Ellos
139 kr på Trendrum

o.s.v.

Ingenstans står det något om hur schysst produkten är. Jag önskar att folk tänkte några extra varv innan man handlade och ställa sig frågan: Hur kan det vara så billigt? Vad får jag när jag köper det där kuddfodralet för 79 kr? Vad är det egentligen jag bidrar till när jag gör köp som det här?

Vi har ju en förebild på Kudd och det är den ikoniska Vivienne Westwood. Hennes citat “Buy less, choose well and make it last” är ett klockrent ledord.

Jag kommer ihåg när jag var liten och ville ha något – och ja, jag vet att det var på medeltiden – och jag fick SPARA för att köpa det. Nog sjutton tänkte jag efter innan jag köpte, men jisses vad skönt det kändes när jag tagit ett schysst beslut.

Även jag anammade sedan det här med slit och släng. “Den vill jag ha, och den och den där borta!” Massor av grejer som blev använda på tok för lite och sedan kasserades. Då fanns det inte en tillstymmelse till eftertanke. Så himla knasigt! Men till mitt försvar var jag en del i ett spel, där få tjänade pengar på mig och desto fler slet för min skull. Det här förstår jag bättre idag och det är därför vi på Kudd arbetar för hållbar konsumtion.

kudd.se/hallbarhet/ kan du läsa om hur du bäst tar hand om dina textilier, varför detta med plast är så komplext och lära dig vad det innebär med cirkulär ekonomi.

Ge oss sedan gärna feedback på vad du tycker!