Hållbart = dyrt?

Konsekvensanalys del 2, kära läsare.

Jag har fortsatt att roa mig med att googla och den här gången på “hållbara kuddar”. Genast blir det dyrare. Varför ska jag betala så mycket, när jag kan få en snygg kudde på H&M/Jotex/Ellos/Mio för en mycket billigare penning? Så tänker nog många – eller?

Är dyrt alltid bäst?

Visst kan en s k kvalitétsvara vara ett riktigt måndagsköp. Gissa vilka diskussioner vi haft här hemma, där maken alltid slagit ett slag för den dyrare varan och menat att den är bäst och jag retligt kontrat med att det inte alls behöver vara så. Jag har gjort många superbra köp på H&M och varit hyfsat trendig och stilsäker enligt vad jag själv tyckte… Men det är ju det som är problemet. Vad är egentligen trend? Egentligen är det väl både osmart och omodernt att försöka vara trendig?

 

Vad är det som gör det dyrare?

Så vad är det som gör att “hållbara” produkter ofta är dyrare? Jag kan ju egentligen bara tala för oss på Kudd och det som gör oss dyrare än H&M och Jotex är att vi bara tar in grejer som tillverkats på ett schysst sätt. Våra leverantörer träffar de som gör textilierna regelbundet och kollar så att arbetsmiljön är schysst. De större företagen har dessutom CSR-policy som de efterlever. Tygerna är hållbart framtagna, flera tyger är GOTS-certifierade, linne är i princip hållbart som det är och vår ull kommer från får och alpacka som lever kontrollerade och bra liv.

De som har designat produkterna har lagt själ och hjärta hela vägen, från idéfasen till det som slutligen hamnar i din soffa eller i mosters säng. Och alla våra produkter ska hålla länge och ha ett uttryck som bara blir starkare med åren. De är inte massproducerade och därmed hyfsat unika.

 

Sammanfattningsvis

Summa summarum, jag betalar alltså för att de som gjort jobbet med det jag ska pryda dina rum med ska få rimlig ersättning och schyssta arbetsförhållanden. Plus att mina grejer kommer att hålla bra länge utan att jag tröttnar på dem. “Buy less, choose well and make it last” helt enkelt!

Och vips har vi bidragit med att stötta mål 1 i Agenda 2030.