Trendig mässa med för lite hållbarhet

Det var med stor förväntan och lite spänning vi tog oss till Möbelmässan i Stockholm (som egentligen går under namnet Stockholm Furniture Fair). Mässan räknas som världens största mässa för skandinavisk möbel- och ljusdesign.

Hit kommer inköpare, arkitekter, designers, journalister och allmänhet från mer än 60 länder. Mer än 700 företag ställer ut, varav sammanlagt 80 procent av alla dessa utställare kommer från de skandinaviska länderna. De olika språken som vi stötte på mässgolven var många och växlande, alltifrån våra nordiska grannar och europeiska tungomål, såväl som asiatiska och sydamerikanska.

Vi ska säga på en gång att just textil – som är den del av inredningsbranschen som vi har valt att börja med – kanske inte är så framträdande just här, då denna mässa mer handlar om inredning i form av möbler och belysning för inredningsbranschen, så som namnet på mässan väl antyder. Men möbelmässan ger oss dels en antydan om trender och utveckling inom inredningsbranschen och dels får vi möjlighet att ta tempen på hur de olika företagen ser på hållbarhet. Som grädde på moset möter vi här många fantastiska och kreativa unga designers som har sin egen syn på formgivning.

 

Tveksamt med hållbarhetsfokus

Det som slog oss när vi gick runt bland montrarna och pratade med representanter från de olika företagen var att hållbarhet så ofta lyser med sin frånvaro i det allmänna medvetandet och i företagens strategi. När vi ställde frågan skruvades det på sig och antyddes i många fall att det ännu inte har funnits något krav från kunderna på att produktionsprocesser måste redovisas, att tygen skall vara hållbarhetsmärkta eller att trämaterialet skall vara från hållbara träslag etc. Därför sker inget strategiskt arbete med hållbarhet inom huvuddelen av företagen. Detta gjorde oss något nedslagna, minst sagt.

Vi kan ju tycka att det är frapperande att vi som industri i allmänhet inte har kommit längre. För oss som befinner oss i en liten hållbarhetsbubbla, där vi följer likasinnade på Instagram och LinkedIn och där likasinnade följer oss och kommer med uppmuntrande tillrop, är detta en brutal – men viktig – påminnelse om hur mycket arbete vi har framför oss. Vi som samhälle måste trappa upp arbetet att få hållbarhet att bli den självklara normen i allt vi gör. Men detta är också en bekräftelse på att vi på Kudd själva är på rätt spår. Det visar också på vikten av folkbildning, dvs att vi får folk att förstå varför detta är viktigt, och att det finns bättre alternativ för kunden där ute. Får vi kunderna att ställa krav, så kommer en förändring att ske snabbare.

 

Möbelbruket & Sajkla

Kudd - Sajkla monter på Stockholm Furniture Fair 2019

Sajklas monter på Möbelmässan. Klicka på bilden för en större bild.

Men det finns undantag. Ett härligt möte var Möbelbruket som knoppar av sin återbruksverksamhet för att kunna bli kommersiella i syfte att nå ut längre till kunderna. Resultatet är Sajkla vars syfte är att hjälpa företag och den offentliga sektorn att minska resursslöseriet genom att erbjuda ett alternativ i form av rekonditionering av möbler. Genom att byta tyg eller att måla om dem kan man ge dessa möbler ett nytt liv och passa in dem i ett nytt sammanhang. Visionen för Sajkla är att det ska vara lika enkelt – eller enklare – att välja en snygg och återbrukad möbel som att köpa en ny. Få lite återbruks-inspiration här!

Likaså är Lundbergs Möbler en inspiration. Lundbergs tillverkar ursnygga möbler – främst bord – i hållbara och återanvända material, men där allt material även går att ta isär och återanvända då bordet har nått slutet på sin livscykel.

 

Flokks – medvetna kontorsmöbler

Kudd - Flokk visar sin hög med återanvänd aluminiumEn monter som vi fastnade länge vid var kontors- och skolmöbelföretaget Flokk, där de på ett mycket inspirerande och pedagogiskt sätt visade hur deras varumärken (RH, Håg, Offecct etc) är uppbyggda med återanvänt material såsom aluminium, tyger och plast. Exempelvis kommer 95% av Flokks aluminium-delar från återanvänd aluminium, vilket innebär att det bara krävs 10% av energianvändningen, jämfört med om man skulle använda nytt material i produktionen.

 

Färglada rester ger vackra mattor

Kasthall, som gör fantastiska mattor skapade på beställning och som sedan skräddarsys, visade upp mattor gjorda av rester från tillverkningen i väveriet i Kinna. Genom att ta fram mattorna på beställning och att skräddarsy varje matta efter kundens individuella önskningar och behov kan Kasthall undgå lagerhållning av färdiga mattor. I Kasthalls miljöpolicy finns ett tydligt mål att minska produktionens brännbara avfall. Varje gång man väver en specifik matta tas ett par extra spolar med garn fram, om de skulle behöva göra om något parti under produktionen, vilket då oftast innebär att mellan en och tre spolar av en viss färg blir över då en matta vävts färdigt. Detta har tidigare varit ett problem då dessa spolar inte kan användas till andra produktioner, då det då kan vara skiftande färger. Nu har Kasthall tagit fram kollektionen Harvest, där man samlar de olika men likartade nyanserna och skapar en vacker och färgskiftande matta av resterna. På så sätt minskar man det avfall som uppstår och skapar på samma gång en ny spännande produkt i samma linje som de övriga produkterna. Läs mer om Harvest och se produkterna i Harvest-serien på Kasthalls webbplats.

Kudd - Kasthall Harvets mattor, skapade av återvunna garnrester.

Kasthall Harvest trasmattor

 

Unga designers som vill förändra världen

Som vi skrev fick vi även möjlighet att inspireras av unga designers från olika delar av Sverige och världen. Om vi nu kände oss något nedstämda efter att ha mött den bristande hållbarhetsmedvetenheten bland de större företagen, så fick lyftes humöret upp av medvetenheten och de visionära idéerna hos studenter från Sverige, Norden och andra delar av världen.

Kudd - Stockholm Furniture Fair - hylla från Academy of Crafts & Art i Steneby

Hylla skapad av återvunna bomullskläder

Här ser ni Claras hylla. Hon pluggar på Academy of Crafts & Art i Steneby och har i samarbete med The Loop Factory tagit fram den här härliga hyllan. Det gröna? Jo, det är återvunna bomullskläder framsorterade hos Wargön Innovation!

 

Kortfattat, Möbelmässan bidrar med både ris och ros. Framåtanda, som kommer att behövas då man inser att vi har ett hårt jobb framför oss.