Vårda vår demokrati

Det här är min mormor Märta-Greta. Hon är född 1918 och idag är hon 101 år. Hon var alltså ett år då Sveriges kvinnor fick rösträtt.

Jag tänker ofta på allt som hänt under hennes liv, inte bara det som rört henne rent personligt, som att vara skilsmässobarn på 1920-talet och mamma vid 16, utan också på Europa efter första världskriget, Depressionen, skogsstigarna till skolan som idag är asfalterade, hennes korta tid i skolbänken, tvättmaskinen som efter visst trugande fick ta plats i källaren, telefon till alla, månlandning… Och kanske framför allt hur kvinnan fått mer och mer av sin välförtjänta plats.

Mormor är min stora förebild och jag älskar henne djupt och innerligt. Och det är för att hedra henne och hennes gelikar som banat vägen för oss, som jag idag tar mitt ansvar och min rätt och går och röstar. Vi måste vårda vår demokrati, den är ingenting vi kan ta för givet – det har de senaste årens utveckling visat.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Stötta och samarbeta – vi gör detta för våra barn och kommande generationer.