Detta är Kudd - It has to start somewhere

Detta är Kudd.

Kudd existerar för att vi vill göra det enkelt att välja hållbara och klimatsmarta val inom textil- och inredningssektorn. Samtliga våra produkter är utvalda efter ett gediget undersökningsarbete när det gäller alla de delar som ingår i en textilprodukts livscykel. Läs mer om våra krav på leverantörer.

Redan 2012 föddes idén till Kudd. Fröet till Kudd var frustrationen över att det var så svårt att hitta hållbara och snygga alternativ när man som vi älskar inredning. Men det tog oss sex år att finslipa på hur vi ville ha det. Under denna tid läste vi på, finkammade marknaden på hållbara leverantörer och funderade på hur vi ville förhålla oss till den något motsägelsefulla delen att vi förespråkar en hållbar och måttlig konsumtion, samtidigt som vi säljer produkter på webben. Men vi kom fram till att vi vill erbjuda enbart hållbara produkter som är erkänt bättre för vår miljö, genom att dessa produkter är tillverkade i en komplett hållbar produktionskedja och där dessa produkter har en livslängd och en kvalité som uppmuntrar lång användning, återanvändning och cirkulär ekonomi. Vi måste förhålla oss till det faktum att vi människor kommer att fortsätta att konsumera. Vi måste helt enkelt förändra vår konsumtion.

Vi visste redan då att det är en tuff men rolig resa vi har framför oss. Men vi vet också att vi måste göra denna resan. För våra barns framtid. Vi måste börja någonstans.

 

Vår vision

Visionen för oss på Kudd är att göra det lätt att välja rätt för alla som vill göra bra och medvetna val. Vi skapade Kudd för att vi vill göra skillnad.

Vi har höga ambitioner med Kudd och den största är att vara en framträdande och samarbetande drivkraft för en hållbar värld. Vi tror på att kraften i att göra det lätt att välja rätt bidrar till en mer hållbar värld.

 

Våra drivkrafter

 • Being less bad is not being good. Vi siktar högt!
  Vi vill vara verkligt BRA! Vi är nya, och vi är inte perfekta än. Men vi vill lyssna, bygga/lansera, testa, misslyckas, lyssna igen och förbättra. Vårt mål är att bli bäst på att erbjuda genuint hållbar textil inredning och en pådrivare för en hållbar livsstil.
 • Vi vill vara en katalysator för nya material och nya hållbara produkter.
  När nya material – som har en mindre klimatpåverkan än andra – dyker upp på marknaden vill vi vara där. Det förutsätter förstås att det finns en produkt baserad på detta material, men vi pushar på och vill vara en naturlig kanal för dessa produkter.
 • Vi ska vara pålästa och kunniga. Vi vill också förmedla denna kunskap.
  Vi vill också utmana myter runt textilbranschen. Visste du förresten att syntet kan vara bättre för miljön är bomull? (Mer om detta kommer inom kort under Inspiration & Nyheter)
 • Vi vill motverka greenwashing i alla dess former.
  I den här frågan är ärlighet en väldigt viktig ingrediens. Vi är extremt medvetna om risken att vilja klä produkter och varumärken i alldeles för god dager. Men vi tycker att vi har gjort vår hemläxa under många år. Vi började med en bruttolista på nästan 70 leverantörer av textil inredning. Denna lista sjönk snabbt till ett 20-tal då många var uppenbart fel för vår idé. Därefter har vi grundligt undersökt, intervjuat och lyssnat på leverantörer och landat med de härliga leverantörer vi har idag. Förutsättningarna kan självklart förändras, och då ska vårt sortiment spegla detta.
 • Målet är att vi och våra produkter ska vara HELT giftfria t o m 2020.
  Målet är högt satt, men vi vill påverka våra befintliga och nya leverantörer att detta är den enda vägen att gå.
 • Vi är redan nu nästan helt plastfria.
  Vi plastbantar hela tiden. Läs mer om “att leva som vi lär”.
 • Målet är att vi inom Kudd ska vara helt cirkulära:
  • Återvinning av alla textila produkter. Här kan vi inte göra det utan hjälp. Vi samarbetar och har samtal med flera stora aktörer, däribland RI.SE och Borås Textilhögskola i dessa frågor.
  • Återbruk av kuddar, filtar och möbler. Upcycling – Reparera din trasiga produkter så att du kan använda dem längre eller se till att någon annan kan använda dem. Här har vi många spännande planer…
  • Inköp av återvunna produkter (återbruk), både inom tekniska produkter och inom möbler, inredning och packmaterial. Vi köper i princip alla våra tekniska produkter och möbler begagnat.

 

Vi tror på tesen Fail Forward. Om man inte prövar så kommer vi inte framåt. De som prövar och misslyckats har ett försprång mot de som inte prövat.