Kunskap

Hem / Om Kudd / Kunskap om textilvärlden

Kunskap om textilvärlden kontra hållbarhet

När vi för flera år sedan började fundera på detta med Kudd, började också vår resa mot större förståelse för hur komplext detta med textilier är.
Alla behöver vi kläder, något att värma oss med när vi sover och för att trivas lite extra bra med tillvaron har ju människan i alla tider velat få en trivsam hemmiljö och numera också trevliga arbetsplatser och andra mötesrum. Nu måste vi ju alla göra vårt allra bästa för att tillfredsställa våra behov med mer eftertänksamhet än vi kanske gjort tidigare.
Textilbranschens påverkan på världen är stor och inte alltid så positiv. Däremot finns det många positiva krafter som arbetar för att den ska bli hållbar och därmed rimma med hållbarhetsmålen och Agenda 2030. Vi är en sådan kraft och tillsammans med DIG kan vi hjälpas åt att driva utvecklingen åt rätt väg.

Vilket tyg är mest snällt mot miljön? Tja, lin är schysst, det odlas i relativt kalla länder, därför är risken för skadeinsekter inte så stor och odlingarna behöver inte besprutas på samma sätt som bomull, men även lin har en baksida: linet vattenrötas oftast och det kan göra så att stora mängder syreförbrukande ämnen hamnar i vattnet. Och vatten utan syre har väl de flesta förstått kan leda till tex fiskdöd. Oeko-tex -certifierade tyger är ju toppen! Men om de sys upp i tex Bangladesh ska de ju fraktas hit till oss och det kan ju inte undgått någon att långa transporter med flyg eller containerskepp är miljöbovar. Å andra sidan är ju världen numera global och på det sättet är vi närmare varandra än någonsin och därmed har vi ansvar för inte bara närmaste familjen utan även för kvinnan i Bangladesh som med sin lön får större möjlighet att låta sina döttrar gå i skolan. Välutbildade döttrar som vi behöver i världen för att göra den demokratisk och hållbar. Och hur ska vi förhålla oss till syntetiska tyger? Klangen från dessa är ju inte alltid så vacker idag, men är det verkligen välförtjänt? Att det är slitstarkt – och tillsammans med god design – kan ju göra att det håller över tid.

Så summa summarum 1: vår värld är komplex och ingenting är svart eller vitt. Vi tror att kunskap gynnar demokratin och en hållbar värld. Med kunskap är det lättare att stå emot det vi behöver stå emot och det blir lättare att ta schysstare beslut. Med oss på Kudd får du insikt i värdet av att agera hållbart, för dina handlingar påverkar inte bara dig utan även omgivningen och framtiden.

Så summa summarum 2: på Kudd tror vi på kraften i att kunskap gynnar en hållbar värld och därför bygger vi på vår kunskapsbank kontinuerligt och delar med oss av den på ett förhoppningsvis pedagogiskt och inbjudande sätt.