Kudd - Toarp Säteri varumärkessida toppbild

Toarp Säteri

På Toarp Säteri i Västergötland arbetar människor som är dedikerade till arbetet med det svenska skogsbruket och även de svenska lantraserna. Ett stort fokus för Toarp Säteri är att få hållbarhet i alla led i produktionen. Man är på mycket god väg, men företaget är absolut inte nöjda. Säteriet arbetar ständigt på att förbättra alla delar i sin produktion. Ett led i detta är exempelvis att säteriet sedan många år tillbaka är KRAV-certifierad för deras hantering av kött och mat. KRAV används endast för mat, men visar på Toarps inställning till bra djurhållning och djurvård. Kraven på god djuromsorg är högre för KRAV än för djur i konventionell och EU-ekologisk djurhållning. KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Toarps Säteri tillverkar sina ullplädar av noga utvald fårull från kontrollerade gårdar runt om i Sverige som enbart har svenska får och lamm.

När det gäller de varma och mjuka alpackaplädarna är Toarp Säteris plädar vävda i den finaste kvalitén – ”babyalpacka” – som är lika mjuk som kashmir och dessutom mer slitstark. I jämförelse med fårull är alpackaull mjukare, varmare, starkare och glansigare. Storleken 130×200 cm – som vi på Kudd säljer – är perfekt som skön pläd i soffan. Toarp Säteris sjalar är vävda i den finaste kvalitén – ”babyalpacka” – som är lika mjuk som kashmir och är dessutom mer slitstark. För produkterna av babyalpacka samarbetar Toarp med danska kollegor för att kontrollera djurhållning, optimera leveranser och för produktionen i Peru att fungera så bra det bara går. Samma höga krav ställs på djurhållning och produktion här som på de svenska fåren.

En stor del i arbetet med att få hållbarhet i alla led är att på sikt skall ha möjlighet att lägga produktionen ännu närmare Toarps Säteri. Något man ändå är väldigt glad över på Toarp är att man lyckats hålla produktionen av ullplädarna inom Europa. Ullen tvättas i Storbritannien och sedan vävs plädarna i Litauen. Kontrollen finns dock där från Toarp så att alla dessa produktionsled håller en ständigt hög hållbarhet.

Produkter från Toarp Säteri

Kudd - Toarp Säteri varumärke - Om Toarp Säteri 1
Kudd - Toarp Säteri varumärke - Om Toarp Säteri 2
Kudd - Toarp Säteri varumärke - Om Toarp Säteri 3

Om Toarp Säteri

Här på Toarp Säteri i Västergötland, i det som historiskt kallas för Sjuhäradsbygden, bedriver man fårskötsel, ullförädling och försäljning av ullplädar och fårskinn. Det finns ca 350 st får under betesperioden. Fåren är av rasen Gotlandsfår som trivs bra i hagarna och hjälper oss att hålla öppna landskap. Fåren producerar också gott lammkött, fina skinn och bra ull. Lamningen sker i april-maj. Toarps är även med i ett avelsprogram som hjälper oss att få en fin stam med djur.

Toarp Säteri ligger högt och vackert på en ås med milsvid utsikt. Här går solen upp i Bystadsjön och ner i Sämsjön. Säteriet har gamla anor från 1400-talet. I forna tider var ägarna adelsmän eller högre militärer, med namn som Wrangel, De la Gardie, Stenbock, Lillie, Sparre och Björnberg.

Hitta Toarps Säteri på kartan